Gelukkig is er steeds meer erkenning voor trauma en de impact van trauma op het persoonlijke leven, de omgeving en in onze maatschappij.
Trauma ontstaat als we niet het hoofd hebben kunnen bieden aan gevaar. Niet kunnen vluchten, niet succesvol kunnen vechten of het lichaam is bevroren als alle vlucht/vechtpogingen vruchteloos bleken te zijn.
Na een traumatische ervaring hebben we het wel ‘overleefd’, maar de energie die voor onze vlucht/vecht/bevries reacties is opgewekt, blijft in ons lichaam. Dat geeft stress en een onveilig gevoel aan mensen met een trauma. Het trauma houdt ze als het ware gevangen. Daardoor blijft reageren alsof er (levens) gevaar is alsof de traumatische ervaring zich steeds weer opnieuw afspeelt. Dit zorgt dat mensen met trauma in een vicieuze cirkel van paniek, spanning, verlamming, angst, machteloosheid en hulpeloosheid kunnen komen. Deze situatie is zowel voor de omgeving van deze medemens als de persoon zelf.
Alleen praten werkt meestal niet om te kunnen herstellen van een trauma. De nare ervaring speelt zich steeds weer af en wordt steeds opnieuw de traumatische reactie van het lichaam. Hierdoor blijven welzijn en levensgeluk buiten bereik.
Reptielenbrein
Het reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het reptielenbrein is maar gebrand op één ding en dat is Overleven. Dat deel van je hersenen is verantwoordelijk voor voortbestaan en voortplanting. Dit brein heeft controle over vitale lichaamsfuncties zoals de ademhaling, hartslag en bloedsomloop. In dit hersendeel domineren instincten: voortplantingsdrang en overlevingsinstincten zoals voeding. Het reptielenbrein denkt niet, het reageert instinctief en automatisch. Instinctief reageert ons lichaam op gevaar zonder ratio dus zonder bewuste controle. Er is maar een missie: overleven.
Stresssituatie: Vechten, vluchten of bevriezen
Het lichaam maakt bij het merken van reëel gevaar adrenaline aan om adequaat te reageren op het dreigende gevaar. Is het gevaar geweken en effectief bestreden/ontvlucht en zijn we weer veilig, dan zal ons lichaam zichzelf als vanzelf ontladen en naar de normale staat terugkeren, naar een staat van ontspanning en welzijn.
Veiligheid staat bovenaan in het reptielenbrein. Alles wat nieuw of anders is, voelt onveilig en zal je reptielenbrein dus in eerste instantie willen verwerpen.
Graag steunen en begeleiden Yvanho en ik medemensen met een traumatische ervaring.
Wij begeleiden je in je ervaringen, helpen bij het egaliseren van angst, verdriet en overmacht. Daarbij is het effect dat Corona op de wereld heeft schrijnend. Eenzaamheid, angst, onmacht, verdriet, gevoelens van verlies en alleen zijn.
Paarden coaching en Trauma
Trauma is een complex fenomeen dat iemands persoonlijke leven en de naasten in de omgeving kan ontwrichten. Mogelijk zijn er destructieve gedachten en gevolgen van een trauma. Deze worden gelukkig steeds meer erkend.
Ik ben geen traumatherapeut of traumabehandelaar.
Paarden coaching bij Trauma?
Yvanho en ik begeleiden in meerdere sessies het proces van cliënten met een voor hen onverwerkt trauma.
In de opleiding trauma begeleiding heb ik geleerd hoe ik als professionele coach, spiegelpaarden als hulpmiddel op een veilige manier kan inzetten om mensen met trauma te begeleiden. In een voor hen veilige, beschermde omgeving kan ik cliënten begeleiden op een praktische en verantwoorde manier.
Paarden coaching heeft een gunstig effect op mensen met trauma. Het positieve effect vindt plaats in het lichaam.
Paarden zijn zeer sociaal-emotioneel intelligente dieren met natuurlijke instincten. Zij reageren op lichaamstaal, op sociaal emotioneel gedrag en gevoelens. Paarden coaching is daardoor een prachtige tool, om mensen met trauma te steunen en te begeleiden. Spiegelpaarden helpen cliënten om (verder) te ontladen, zodat vitale levensenergie meer kan stromen en de traumatische ervaring verder achter hen gelaten kan worden.
De sessies zijn heel ervarings- en lichaamsgericht.
Paarden coaching heeft een positief effect bij mensen met trauma. Tijdens de opleiding hebben we aan lichaams- en zelfbewustzijn, veel aandacht besteed.